Urocultura / antibiograma

Mod de recoltare: recoltarea urinei se face la domiciliu.

Pentru recoltarea probelor de urină sunt necesare recipiente speciale de unică folosinţă, sterile, cu capac etanş.

Pentru recoltarea urinei la sugari se folosesc pungi pediatrice speciale cu bandă adezivă.

Urocultura se efectuează din prima urină de dimineață (jetul din mijloc) sau după cel puţin trei ore de la micţiunea anterioară, înainte de administrarea antibioticelor.


Uneori, la indicaţia medicului, se poate recolta şi în timpul terapiei, menţionând denumirea medicamentului administrat.

Înainte de recoltarea urinei la adult şi copil pentru urocultură, este necesară întotdeauna o toaletă riguroasă a zonei genito-urinare, cu apă şi săpun. Apoi se usucă zona spălată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Se urinează o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei este îndepărtata) şi, fără oprirea urinării, se colectează într-un recipient special cc 10-30 ml de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu). Pentru a preveni contaminarea probei se evită atingerea recipientul de zona genitală; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur. La pacientele cu scurgeri vaginale se introduce în vagin un tampon steril.

Prelevarea urinii de la copil - se spală cu apă și săpun, se usucă organele genitale externe şi perineul; se fixează în jurul perineului sau vulvei orificiul punga pediatrica sterilă;

Transportarea în laborator: Proba trebuie să fie examinată în interval de maximum 2 ore după recoltare. Dacă acest interval nu poate fi respectat, proba trebuie să fie refrigerată la 4ºC în următoarele maximum 10 minute de la recoltare şi va fi expediată în laborator refrigerată. Se închide foarte bine recipientul pentru a preveni vărsarea şi contaminarea probei de urină.

Pretul (MDL): 250
Timp de realizare: 3 zile